Overslaan naar inhoud

1976 - 1985

Een paar leden van de 'Club de Modélisme de l'Ourthe' (CMO), waarvan de bijeenkomsten in Tilff worden gehouden, richten een nieuwe vereniging dichter bij huis op onder de naam 'Jemeppe Modelism'.


1976...

Een aantal leden van de Club de Modélisme de l'Ourthe (CMO), waarvan de bijeenkomsten plaatsvinden in Tilff, hebben dichter bij huis een nieuwe vereniging, Jemeppe Modelisme, opgericht. De eerste officiële bijeenkomst vindt plaats op 19 oktober in de mediaruimte van de plaatselijke bibliotheek in Château de Courtejoie, Jemeppe sur Meuse (Seraing): Jean-Claude Paquot, Antoine 'le Doyen' Joris, Hubert Baba, Pierrot Fryns, Daniel Joris, Michel Maes, André Sauvenet, Jean-Claude Bonniverd en Jean Thomas, laatstgenoemde als vertegenwoordiger van de gemeente, die de zaal ter beschikking stelt van de nieuwe club. De bijeenkomsten vinden plaats op dinsdagavond, van 20.00 tot 22.00 uur, tot 2004... Eind 1976 wordt Jean-Claude Paquot benoemd tot eerste voorzitter van de club.

1977

Vanaf april zijn de clubleden betrokken bij de organisatie van een reeks openbare audiovisuele vertoningen om uit te leggen hoe een model wordt gemaakt. In mei is de Club uitgenodigd om deel te nemen aan de opening van het Cultureel Centrum in de residentie van J. Merlot in Seraing, in aanwezigheid van gemeenteraadsleden en de erevoorzitter van onze vereniging, Marcel Boedt. In mei is ook de bibliotheek van de club opgericht, gefinancierd door de club. Op 24 en 25 september organiseert de club zijn allereerste tentoonstelling (een evenement dat vanaf 1978 een jaarlijks evenement zal worden) in zijn lokalen in het Château de Courtejoie, en in oktober neemt de club deel aan zijn eerste openluchttentoonstelling voor modelbouw in Tilff. Hubert Baba, bekend in Jemeppe en daarbuiten als verkoper van 'Disques Renier', wordt verkozen tot tweede voorzitter van de club; in de loop van de volgende jaren trekt hij een groot aantal nieuwe leden aan die alleen maar op zoek zijn naar een record of twee! In 1976 wordt de club ook een afdeling van

1978

De club groeit, vooral door de komst van een aantal jonge leden. In september werd een tweede tentoonstelling gehouden in het kasteel van Courtejoie, in aanwezigheid van minister Guy Mathot. In de loop van het jaar stelde de club ook tentoon in Aywaille, Brussel (Nationale Conventie IPMS België), Sclessin en Retinne, waar de eerste zeven trofeeën die door onze leden werden gewonnen, werden teruggebracht. In 1978 verschenen ook de eerste stickers om de clubkas te spekken.

1979

Onze derde tentoonstelling vindt plaats in september, opnieuw in het kasteel van Courtejoie, met als hoogtepunt het prachtige werk van de heren Molle en Lemineur, leden van de Luikse Marine Club, die ons ook de eer zullen bewijzen om verschillende vergaderingen bij te wonen in de loop van het jaar. De club neemt dit jaar ook deel aan tentoonstellingen in Hamoir, Brussel en Ligneuville.

1980

Dit jaar wordt gekenmerkt door openluchttentoonstellingen in Evegnée-Tignée, Brussel, Charleroi, Hamoir en Marche-en-Famenne, evenals onze vierde tentoonstelling in oktober, die in onze gebruikelijke lokalen werd gehouden. De club investeerde veel geld in de aankoop van materiaal om het werk van haar leden op tentoonstellingen beter tot zijn recht te laten komen, en dit verklaart ongetwijfeld de eerste verhoging van de lidgelden, die van 100 naar 150 Belgische frank per jaar stegen...

1981

De vijfde tentoonstelling van de club is gehouden in oktober. Jean Lens, een getalenteerde miniatuurkunstenaar, is verkozen tot derde voorzitter van de club. Sinds het begin van het jaar beloont een tweewekelijkse interne wedstrijd de jongeren die hun voltooide modellen presenteren op de wekelijkse bijeenkomsten. De club

1982

Onze zesde tentoonstelling vindt plaats in oktober en verschillende leden nemen de eerste trofeeën van de club mee naar huis van de Angleur-tentoonstelling/wedstrijd. De club heeft ook speciale werken bijgedragen aan de tentoonstelling 'Herstal avant les Usines' en aan een tentoonstelling in La Gleize.

1983

De jaarlijkse lidmaatschapsbijdrage wordt verhoogd tot 200 Belgische frank. Na onze zevende tentoonstelling in oktober verkoos de club, die moeite had om een zekere loomheid van zich af te schudden, de jonge Bernard Libert als vierde voorzitter; hij zal de vereniging nieuw leven inblazen. Dit jaar zal de club deelnemen aan de tentoonstellingen van Diepenbeek en Angleur.

1984

Onder leiding van de nieuwe voorzitter is het aantal bezoeken aan en deelname aan externe tentoonstellingen aanzienlijk gestegen en voor het eerst heeft de jaarlijkse tentoonstelling een thema, de '40ste verjaardag van de bevrijding van Luik', waaraan veel leden meewerken. Dit jaar neemt de club deel aan tentoonstellingen in Luik (Caserne Fonck), Amay, Bastenaken, Nijvel en Diepenbeek.

1985

Tussen verschillende 'strafexpedities', zoals de nieuwe voorzitter placht te zeggen om zijn troepen te motiveren, naar Ampsin, Tienen, Genk, Flémalle en Mons, organiseert de club in september zijn 9e tentoonstelling met als thema 'De oorlog in de Stille Oceaan'.