Skip to Content

De Antwerpse duivel

Jan Olieslagers (1883-1942) kreeg de bijnaam “Duivel van Antwerpen”. Hij begon zijn razendsnelle carrière met het bouwen van fietsen, maar op 17-jarige leeftijd was hij begonnen met het verkopen van motorfietsen en had hij een wereldsnelheidsrecord gevestigd door 80 km/u te halen in een motorrace. In die tijd kreeg Olieslagers zijn duivelse bijnaam. Een paar jaar later zou hij de eerste persoon zijn die de 100 km/u grens doorbrak.

Vanaf 1909 raakte Olieslagers geïnteresseerd in de opkomende luchtvaartindustrie. Hij werd piloot in Frankrijk waar hij, geheel in stijl, deelnam aan talloze luchtrally's en andere records brak. Hij werd rijk en beroemd. In die tijd circuleerde er een nogal somber deuntje over hem, hier is het: "Als Olieslagers dood valt, dan kopen wij een schaar/ En knippen heel de krullen van zijne pettelaar/ Als Olieslagers dood valt, dan krijgen wij misschien/ de helft van zijn centen en ook nog zijn vliegmachien/ Olieslagers, Olieslagers, Olieslagers val maar dood."

Tijdens de Eerste Wereldoorlog voerde Jan Olieslagers honderden gevaarlijke vluchten uit en nam deel aan tientallen luchtgevechten. Hij was verantwoordelijk voor de opening van het vliegveld van Deurne na de oorlog (1923). Als veteraan en held van de natie overleed Olieslagers in 1942, midden in de oorlog. Hij was al een tijdje niet meer in staat om te vliegen of wedstrijden te vliegen (Bron: Museum Aan de Stroom (MAS)).

Twee duivels in één

De brouwerij Moortgat werd in 1871 opgericht door Jan-Leonard Moortgat. Na de Eerste Wereldoorlog gaven de Moortgats hun bier de naam Victory Ale ("overwinning bier") om het einde van de oorlog te herdenken. Maar in de jaren 1920 kreeg het bier de bijnaam "nen echten duvel" en werd het uiteindelijk omgedoopt tot "Duvel". Het werd het paradepaardje van de brouwerij.

Het brouwt en commercialiseert Duvel bieren, Bel Pils luxe pils (gelanceerd in 1930), Vedett (gecreëerd in 1945 door Albert Moortgat, Jan's zoon) en Maredsous abdijbier (sinds 1963).

Nu leidt de vierde generatie van de familie Moortgat de brouwerij, die zijn naam dankt aan het hoofdbier Duvel.

De brouwerij maakt deel uit van de Belgian Family Brewers brouwerijvereniging (Bron: Wikipedia).